Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Ένας κόσμος καινούργιος, διαφορετικός αρχίζει. Β’ Κύκλος 3η τακτική Κυριακή Μκ. 1,14-20

Κυριακή  21-1-2024


Από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1,14-20)


Μετά τη σύλληψη του Ιωάννη, επέστρεψε ο Ιησούς στη Γαλιλαία και κήρυττε το ευαγγέλιο του Θεού και έλεγε: "Συμπληρώθηκε ο καιρός και έφθασε η βασιλεία του Θεού. Μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο".

Περνώντας στην όχθη της θάλασσας της Γαλιλαίας, είδε το Σίμωνα και τον Ανδρέα, τον αδελφό του Σίμωνα, που έριχναν το δίχτυ στη θάλασσα. 'Ηταν, πράγματι, ψαράδες. Κι ο Ιησούς τους είπε: "Ακολουθείστε με και εγώ θα κάμω να γίνετε ψαράδες ανθρώπων". Κι αμέσως, αφήνοντας τα δίχτυα, τον ακολούθησαν. Και πηγαίνοντας λίγο πιο πέρα, είδε τον Ιάκωβο, το γιο του Ζεβεδαίου και τον Ιωάννη τον αδελφό του κι αυτούς μέσα στο πλοιάριο να τακτοποιούν τα δίχτυα. Κι αμέσως τους κάλεσε. Κι εκείνοι άφησαν τον πατέρα τους το Ζεβεδαίο μέσα στο πλοιάριο με τους μισθωτούς, και τον ακολούθησαν.

Λόγος του Κυρίου


Μετά τη σύλληψη του Ιωάννη”. Μια είδηση που προκαλεί φόβο -και ο φόβος μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα- θέτει το ερώτημα: Και τώρα τι κάνουμε; Η απάντηση του Ιησού ήταν να πάρει την σκυτάλη και να συνεχίσει. Με σύνεση όμως, «επέστρεψε στη Γαλιλαία» και αρχίζει τη δική του αποστολή. Ο Λόγος δεν μπορεί να φυλακιστεί, μα συνεχίζει την ύπαρξή του με τρόπο ασυνήθιστο. Ο Ιησούς αρχίζει το κήρυγμα του, όχι από το κέντρο του ιουδαϊσμού, δηλαδή την Ιερουσαλήμ, αλλά από την περιφέρεια, από την Γαλιλαία, την οποία οι θρησκευτικές αρχές της Ιερουσαλήμ την λόγιαζαν λίγο-πολύ ως αιρετική. Ούτε από κάποιον ιερό τόπο ή από τον περίβολο του Ναού ή από μια συναγωγή, αλλά κηρύττει στις όχθες της λίμνης όπου η καθημερινή ζωή και ο ανθρώπινος μόχθος ξετυλίγονται με κόπο, ανάμεσα στους ανθρώπους μια κοινωνικής ομάδας από τους πιο απομακρυσμένους, σύμφωνα με τη νοοτροπία των ευλαβών της εποχής του, τους ψαράδες, και μάλιστα από αυτούς διαλέγει τους πρώτους μαθητές του. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος, μας τον παρουσιάζει να κηρύττει και δίνει και μια περίληψη της διδασκαλίας του.

Ο Ευαγγελιστής κάνει μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις : “είδε το Σίμωνα και τον Ανδρέα”, δεν τους κοίταξε απλώς αλλά τους "είδε" με ένα βλέμμα που εξετάζει σε βάθος, που θέλει να μάθει, να δει τα χαρακτηριστικά τους για να τους καλέσει, όχι απλά και γενικά για να κάνουν παρέα… τους θέλει για μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Και τους έκρινε ικανούς: “Ακολουθείστε με και εγώ θα κάμω να γίνετε ψαράδες ανθρώπων". Δεν τους βγάζει από το περιβάλλον τους και θα χρησιμοποιήσει τις ικανότητές τους για να τους εμπιστευθεί ένα άλλο έργο.

Ο καθένας μας είναι πλασμένος, με συγκεκριμένα χαρίσματα... και ασκώντας τα μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και γινόμαστε ενεργά μέλη μιας ευρύτερης ομάδας της κοινωνίας ώστε να διαθέσουμε αυτό ακριβώς το χάρισμά μας ευρύτερα και για το κοινό καλό.
“Κι αμέσως, αφήνοντας τα δίχτυα, τον ακολούθησαν”. Δεν τους ανάγκασε να αφήσουν πίσω τους ό, τι άφησαν. Τα "άφησαν" επειδή διάλεξαν να ακολουθήσουν τον Ιησού. Ο Θεός, μας θέλει όπως ακριβώς είμαστε, γιατί έτσι ακριβώς μας χρειάζεται! Όμως ο Θεός δεν επιβάλλεται, προτείνει !

Το ίδιο συμβαίνει και με μας, όλοι είμαστε καλεσμένοι για το κοινό καλό, αν θέλουμε να Τον ακολουθήσουμε κάτι από το περιβάλλον μας πρέπει να αφήσουμε πίσω μας.

Ας δούμε για παράδειγμα : Το "σήμερα" του καθενός μας από τι χαρακτηρίζεται, πως είναι το περιβάλλον μας; Και αν παρατηρήσουμε θα διακρίνουμε την κυρίαρχη κουλτούρα που είναι ο ατομικισμός και ο οικονομισμός, ο καταναλωτισμός, ο ηδονισμός, η παραγωγικότητα και η δύναμη, η επιβολή κοκ , αυτά είναι συμβατά με το κοινό καλό;



Το ευαγγέλιο του Ιησού, για να το ακολουθήσει κάποιος, ζητά μια ριζοσπαστική αντιστροφή του τρόπου σκέψης και της ζωής των κοσμικών ηθών. Να αφήσουμε πίσω το κυνήγι του πλούτου και της επιτυχίας, της δύναμης, της ηδονής και να ασπασθούμε έναν τρόπο ζωής που όχι μόνο να βοηθάμε τους πτωχούς αλλά και να μην κάνουμε, με τον τρόπο μας, κι άλλους καινούργιους φτωχούς! Να ζούμε με πραότητα, με καθαρότητα καρδιάς, με δίψα για δικαιοσύνη, με δέσμευση για ευσπλαχνία, φιλανθρωπία, με έλεος και να προωθούμε την ειρήνη, την συγχώρηση, την γενναιοδωρία κλπ. Αυτόν το νέο τρόπο ζωής είδαν και εκτίμησαν αυτοί οι πρώτοι μαθητές στον Ιησού, επειδή τον είχαν γνωρίσει και ήταν όλοι γύρω από τον Ιωάννη, μαθητές του, και γιαυτό τα άφησαν όλα πίσω τους και τον ακολούθησαν .

Το ευαγγέλιο,  παρουσιάζει έναν τρόπο ζωής διαφορετικό από αυτόν του κόσμου. Η μεταστροφή είναι ακριβώς αυτή η αλλαγή νοοτροπίας και εκτίμησης των πραγμάτων.
Δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις τον Κύριο... δεν είναι πάντα εύκολο... συχνά καταλήγει και σε μοναξιά, παρεξήγηση... αλλά δίνει πληρότητα και σωτηρία! Ο Ιησούς υποσχέθηκε : "Σηκώστε επάνω σας τον ζυγό μου, και μάθετε από μένα επειδή, είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά· και θα βρείτε ανάπαυση μέσα στις ψυχές σας. Eπειδή, ο ζυγός μου είναι καλός, και το φορτίο μου ελαφρύ"
.