Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Ο Μαθητής ζει “βασιλικά”, κατά μίμηση του Χριστού Βασιλιά, όταν προάγει τη ζωή του άλλου και τη δική του. Κυριακή Χριστού Βασιλιά , 2022 , Λουκάς 23, 35-43

 Κυριακή   20  Νοεμβρίου  2022


« Βασιλιάς δεν είναι εκείνος που έχει δύναμή και ασκεί εξουσία πάνω στους ανθρώπους αλλά εκείνος που με την εγγύτητά του είναι πηγή ευτυχίας για εκείνους που είναι γύρω ή του είναι εμπιστευμένοι. Εκείνος που διαθέτει την όποια «δύναμη» που μπορεί ποτέ να έχει κάποιος πάνω σε κάποιον άλλο, αλλά εκείνος την κατέχει αυτή τη δύναμη, αλλά δεν σκοπεύει να διεκδικήσει κάτι για τον εαυτό του από κάποιον . Αυτό που εκείνος θέλει, αν είναι πράγματι βασιλιάς, είναι μόνο να προάγει τη ζωή του άλλου» (E. Drewermann).

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά  ΄Αγιο Ευαγγέλιο (Λκ. 23,35-43)


Ο λαός στεκόταν και έβλεπε. Μαζί μ’ αυτούς κι οι άρχοντες κορόιδευαν και έλεγαν: «Τους άλλους τους έσωσε, ας σώσει τώρα και τον εαυτό του, αν αυτός είναι ο Μεσσίας, ο εκλεκτός του Θεού». Τον χλεύαζαν και οι στρατιώτες· έρχονταν κοντά του, του έδιναν ξίδι και του έλεγαν: «Αν εσύ είσαι ο βασιλιάς των Ιουδαίων, σώσε τον εαυτό σου». Υπήρχε μάλιστα και μια επιγραφή από πάνω του, γραμμένη στα ελληνικά, στα εβραϊκά και στα ρωμαϊκά: «Αυτός είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων».

Ένας από τους κακούργους που ήταν κρεμασμένος στο σταυρό τον βλασφημούσε και του έλεγε: «Εάν εσύ είσαι ο Μεσσίας, σώσε τον εαυτό σου κι εμάς». Ο άλλος στράφηκε σ’ αυτόν, τον επιτίμησε και του είπε: «Ούτε το Θεό δε φοβάσαι εσύ; Δεν είσαι όπως κι εκείνος καταδικασμένος; Εμείς βέβαια δίκαια, γιατί τιμωρούμαστε γι’ αυτά που κάναμε· αυτός όμως δεν έκανε κανένα κακό». Και στον Ιησού έλεγε: «Θυμήσου με, Κύριε, όταν έρθεις στη βασιλεία σου». Ο Ιησούς του απάντησε: «Σε βεβαιώνω πως σήμερα κιόλας θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο».

Λόγος του Κυρίου


Ο Χριστός  είναι Βασιλιάς 

Είναι βασιλιάς γιατί όλη του η προσπάθεια ήταν να αποκαταστήσει τη αξιοπρέπεια σε όσους την έχουν χάσει,. Να σηκώσει τους αδύναμους και εύθραυστους από τη πτώση τους εξαιτίας της καταπίεσης των δυνατών. Να δώσει “σπίτι” σ’ αυτούς που η αλαζονεία των “δυνατών” τους εξωθησε στο περιθώριο. Εκείνους που είναι εμποδισμένοι και θλιμμένοι από αισθήσεις ενοχής ή από νόμους και κανονισμούς που εκδίδονται από αρχές πολίτικες και θρησκευτικές τους φορτώνουν στους ώμους πλασμάτων που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος τους.

Είναι βασιλιάς γιατί ανοίγει μονοπάτια προς την ελευθερία και μοιράζει το «ψωμί» ικανό να θρέψει την «πείνα» για το νόημα της ζωής, να το κάνει κάνει να αναδυθεί από τα βάθη της καρδιάς, σε αντίθεση με τους βασιλιάδες της γης που μοιράζουν ψωμί σε ανθρώπους που είναι ήδη χορτασμένοι, και ψωμί και θεάματα για να αλλοτριώνουν τους πολλούς αφαιρώντας έτσι την πρώτη και την τελευταία επιθυμία για ζωή.


Ο Ιησούς προσκαλεί τους δικούς του να ζουν “βασιλικά”, δουλεύοντας εδώ και τώρα για να οικοδομήσουν ένα διαφορετικό βασίλειο: να μοιράζονται αντί να παίρνουν, να δίνουν ζωή αντί να την αλλοτριώνουν και να την παίρνουν, να απελευθερώνονται από τους στείρους κανόνες αντί να τους επιβάλλουν, να θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του άλλα αντί να επιβάλλουν στους άλλους να είναι εξαρτημένοι

Σε τελική ανάλυση, ο βασιλιάς δεν είναι κάποιος που μπορεί να κάνει τα νήματα χωρίς ανθρωπιά από το ύψος της θέσης του, αλλά είναι αυτός που ξέρει και προσπαθεί να δημιουργήσει ή να βρει τον δρόμο που να τον οδηγεί μαζί με τους άλλους στην ευτυχία και να ανακαλύπτει και ο ίδιος την ταυτότητα του .

Πράγματι, μόνο με την αγάπη την συγνώμη και την συγχωρήσει μπορούμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον θα ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.