Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Μετέχουμε σε ένα μυστήριο αγάπης. Κυριακή της Αγίας Τριαδας Ιωα 16,12-15

 Κυριακή 19 Ιουνίου 2022


Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Αγ. Ευαγγέλιο 16,12-15

Εκείνο τον καιρό είπε ο Ιησούς στους μαθητές του : Ακόμα έχω πολλά να σας πω, αλλά δε μπορείτε ακόμα να τα σηκώσετε. Αλλά όταν έλθει εκείνος, το Πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Διότι δε θα μιλήσει αφ' εαυτού του, αλλά θα πει όσα ακούσει και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα. Εκείνος θα δοξάσει εμένα, επειδή από μένα θα πάρει και θα σας αναγγείλει. Όλα όσα έχει ο Πατέρας είναι δικά μου. Γι'αυτό είπα πως από μένα θα πάρει και θα σας αναγγείλει. 

Λόγος του Κυρίου

Το κάθε τι,  στον καιρό του. Υπάρχει χρόνος για όλα και για όλους.

Αυτή είναι η παιδαγωγική του Ιησού ... συνοδεύει τους μαθητές του στην βαθμιαία κατανόηση  ώστε, σταδιακά,   να σηκώσουν το  βάρος που μπορούν να σηκώσουν.

Δεν επιβάλλει,  αλλά  εξηγεί και συντροφεύει προσωπικά κάθε μαθητή στην πορεία της κατάκτησης,  της κατανόησης  και της οικειοποίησης του μηνύματός του.

Εκείνο που ζητά ο Ιησούς από τον καθένα μας είναι  να πορεύεται χωρίς να  σταματά, έστω και βήμα-βήμα και, αν χρειάζεται  κάπου  “βήμα ταχύ” , δεν ζητά μια γρήγορη ταχύτητα, αλλά την πιο ανεκτή για κείνον που βαδίζει.

Ο Ιησούς  μας στηρίζει και μας  βοηθά να μην αποθαρρυνόμαστε αν κάποιες στιγμές νιώθουμε κουρασμένοι, μικροί και εύθραυστοι σε ό, τι αφορά την πίστη. Δεν ζητά ηρωισμούς. Δεν θα μας ζητήσει ποτέ κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε. Το σημαντικό είναι η υπομονή και η επιμονή   να θέλουμε να μεγαλώνουμε “από πίστη σε πίστη”, όπως λέει ο Παύλος.



Ο Ιησούς  μας βοηθά να κατανοήσουμε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους  με ανοχή, με  υπομονή,  αγάπη και κατανόηση.

Δεν μας καλεί να προσπαθήσουμε να τον αγαπήσουμε αλλά να Τον αφήσουμε εκείνος να μας αγαπήσει πρώτος, και αυτή η αγάπη θα έχει ως αποτέλεσμα να μας κάνει σαν τον Ιησού. Μπορεί να μας φαίνεται περίπλοκο, αλλά ας σκεφτούμε εκείνες τις φορές που νιώσαμε  ότι μας αγαπούν… εκείνη την στιγμή ήταν που  νιώθαμε  πως είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα!