Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Ο αγ. Ιωσήφ ο δίκαιος ονειροπόλος




Α Κύκλος, Κυριακή της Αγ. Οικογένειας. 29/12/2019

Σήμερα από την αγ. Οικογένεια θα συγκεντρώσουμε την προσοχή μας , στο σιωπηλό προστάτη.

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο Μτ. 2,13-15.19-23.


Εκείνο τον καιρό ο άγγελος του Κυρίου φανερώθηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ και του είπε: "Σήκω και πάρε το παιδί και τη μητέρα του και φύγε στην Αίγυπτο και να να μείνεις εκεί έως ότου σου πω. Διότι πρόκειται ο Ηρώδης να αναζητήσει το παιδί για να το σκοτώσει".
Κι εκείνος σηκώθηκε και πήρε το παιδί και τη μητέρα του, μέσα στη νύχτα και αναχώρησε στην Αίγυπτο. Και έμεινε εκεί μέχρι το θάνατο του Ηρώδη, 'Οταν πέθανε ο Ηρώδης, ο άγγελος του Κυρίου φανερώθηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ στην Αίγυπτο και του είπε: "Σήκω και πάρε το παιδί και τη μητέρα του και πήγαινε στη γη του Ισραήλ. Γιατί πέθαναν όσοι επιβουλεύονταν τη ζωή του παιδιού". Κι εκείνος σηκώθηκε, πήρε το παιδί και τη μητέρα του και ήλθε στη γη του Ισραήλ. Όταν άκουσε πως βασιλιάς της Ιουδαίας είναι ο Αρχέλαος, στη θέση του Ηρώδη του πατέρα του, φοβήθηκε να πάει εκεί. Και ειδοποιημένος σε όνειρο αναχώρησε για τα μέρη της Γαλιλαίας. Πήγε και κατοίκησε σε πόλη ονομαζόμενη Ναζαρέτ, για να εκπληρωθεί εκείνο που ειπώθηκε απ' τους προφήτες, ότι θα ονομασθεί Ναζωραίος

Λόγος του Κυρίου

Ο Ιωσήφ χαρακτηρίζεται όπως είχαμε πει ήδη την τετάρτη Κυριακή της Παρουσίας από το γεγονός ότι δεν μιλάει, αλλά κάνει, δρα. Σε εκείνη την περικοπή και σήμερα ζει και εμπνέεται από τα όνειρα του. Είναι ένας άνθρωπος ανοιχτός στο ανήκουστο, το αδιανόητο, το νέο. Ανοιχτός στο Λόγο, έτοιμος να τον δεχτεί όπου και όπως αν αυτός εκδηλώνεται από στιγμή σε στιγμή. Σ’ αυτό θυμίζει πολύ τον Αβραάμ.

Ακόμη και στο μυστήριο της ενσάρκωσης που εγκαινιάστηκε χωρίς την πρωτοβουλία, που αρχικά ήθελε να αποσυρθεί όταν μπόρεσε με την βοήθεια του Θεός να το προσεγγίσει, αποφάσισε ένα μοιραστεί με την Μαρία αυτό τό απίστευτη “γεγονός”.
Δείχνει εμπιστοσύνη στον Θεό και βαδίζει μαζί του και αυτό του δίνει την δύναμη να εισέρχεται όλο και βαθύτερα στο μυστηρίου του Θεού με την πίστη που του έχει, να συμπληρώνει των αισθήσεων τα κενά. Η αγάπη για την Μαρία και το παιδί γίνεται η κινητήριος δύναμη, και δεν υπολογίζει κούραση και κακουχίες. Τα αγαπημένα πρόσωπα να είναι ασφαλή και το σχέδιο του Θεού να πηγαίνει μπροστά.

Στον Ιωσήφ βλέπουμε εκείνον που μας παροτρύνει, να κοιτάμε το βάθος της ύπαρξής μας εκεί που ο Θεός έρχεται σε συνάντηση μας. Να μάθουμε μεταξύ των τόσων φωνών που ακούμε γύρω μας και μέσα μας, να ξεχωρίζουμε τη φωνή του Θεού Να τον αναζητήσω μέσα από τα γεγονότα της ύπαρξής μου, με τα σκαμπανεβάσματα της.

Ο Ιωσήφ είναι το παράδειγμα κάθε πιστού που όπου η πίστη και η στοργή και συναισθήματα δίνουν δύναμη το ένας στο άλλο.

Όλα το όνειρα του Ιωσήφ είναι μια μικρή, μια εν μέρη προφητεία δεν βλέπει ολόκληρο τον ορίζοντα και δεν ζητά να του είναι όλα ξεκάθαρα του αρκεί αρχή να βλέπει τη γραμμή. Και ότι χρειάζεται να κάνει το πρώτο βήμα.

Ο Ιωσήφ είναι είναι όλοι οι “δίκαιοι” της γης ,άνδρες και γυναίκες που δεν διστάζουν να φορτωθούν και τις ζωές άλλων με το θάρρος που δίνει η δύναμη της αγάπης, χωρίς να αποβλέπουν σε κάποια ικανοποίηση, παρά μόνο ότι κάνουν το καλό