Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Α΄ Κύκλος - 12η Τακτική Κυριακή 2017



Μη φοβάσαι: Η ελπίδα μας, η αγάπη του Θεού

Κυριακή  25 Ιουνίου 2017

Ο Ιησούς προετοιμάζει τους μαθητές του να είναι Απόστολοί του. Αφού τους παρέδωσε το Ευαγγέλιό του που θα έπρεπε να μεταδώσουν στους συμπατριώτες τους, δεν παραλείπει να τους προετοιμάζει και για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, γιατί αν είναι αληθινοί κήρυκές του, σίγουρα θα συναντήσουν και διωγμούς.  
Αμέσως, όμως, τους ενθαρρύνει και τους προτρέπει “Μη φοβάστε”, και το  επαναλαμβάνει τρεις φόρες. Αυτή η προτροπή είναι και το κλειδί για την κατανόηση του ευαγγελικού κειμένου που θα μελετήσουμε. Ο Ιησούς, όμως, δεν παραλείπει να τους υποδείξει πού εδράζεται το “μη φοβάστε” , τους ζητά να του δείξουν πίστη. Πίστη για το μαθητή και απόστολο του Χριστού, σημαίνει να έχει εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού Πατέρα, και στην Αλληλεγγύη του Ιησού Χριστού για το μαθητή που δεινοπαθεί  εξαιτίας του Ευαγγελίου που Πιστεύει και Κηρύττει. 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο ΄Αγιο Ευαγγέλιο (Μτ 10, 26-31)

«Μην τους φοβηθείτε. Δεν υπάρχει τίποτε καλυμμένο που δε θα ξεσκεπαστεί και τίποτα κρυφό που δε θα μαθευτεί. Αυτό που σας λέω στα σκοτεινά, πέστε το στο φως· κι αυτό που ακούτε ψιθυριστά στ’ αυτί, διακηρύξτε το από τους εξώστες.
Μη φοβηθείτε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή. Αντίθετα, να φοβηθείτε όποιον μπορεί να καταστρέψει ψυχή και σώμα στην κόλαση. Ένα ζευγάρι σπουργίτια δεν πουλιέται για ένα μόνο ασσάριο; Κι όμως, ούτε ένα απ’ αυτά δεν πέφτει στη γη χωρίς το θέλημα του Πατέρα σας. Όσο για σας, ο Θεός έχει μετρημένες και τις τρίχες της κεφαλής σας. 
Μη φοβηθείτε, λοιπόν, γιατί εσείς αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια».
                                                                                                           Λόγος του Κυρίου 

Οι μαθητές του Ιησού, συχνά και με διάφορες προφάσεις, διώκονται. Κατά καιρούς κατηγορούνται ότι διασαλεύουν την τάξη, πολιτική ή θρησκευτική, ότι είναι ενάντια στο κοινό καλό, ότι υποστηρίζουν μια κοινωνική τάξη σε βάρος των άλλων, ότι είναι σκοταδιστές ενάντια στην επιστημονική πρόοδο κοκ. 
Ο κόσμος αγαπά ό,τι είναι δικό του, ό,τι δεν ταράζει τις κοινωνικές νόρμες του και τους ηθικούς κανόνες του. Δεν ανέχεται, λοιπόν, τους πραγματικούς μαθητές του Χριστού επειδή  αμφισβητούν τα προσχήματά του, τις προθέσεις του  και τους σκοπούς του, και  γι’ αυτό τους πολεμά.   
Ο Ιησούς, στους μαθητές του που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, λέει: Να έχετε κουράγιο,  αναθαρρήσετε:  “Μη φοβηθείτε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή..... Ένα ζευγάρι σπουργίτια δεν πουλιέται για ένα μόνο λεπτό;  Κι όμως, ούτε ένα απ’ αυτά δεν πέφτει στη γη χωρίς το θέλημα του Πατέρα σας. Όσο για σας, ο Θεός έχει μετρημένες και τις τρίχες της κεφαλής σας. Μη φοβηθείτε, λοιπόν, γιατί εσείς αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια». Ο Θεός, άραγε, παρακολουθεί άπραγος τους αδύναμους, όπως είναι τα σπουργίτια, να πέφτουν ; Η επίμαχη φράση πρέπει να διαβαστεί ως εξής : Δεν συμβαίνει τίποτα που να μην το λαβαίνει υπόψη του ο Θεός. Ο Θεός  μετέχει  στον πόνο του σπουργιτιού που πεθαίνει, και δεν αδιαφορεί. Ακόμη και τις τρίχες του ανθρώπου που πέφτουν, τις γνωρίζει. 
Οι πόλεμοι, τα μίση, η αδικία, δεν θα βασιλεύουν ανενόχλητα. Ο ψαλμός λέει: “Ο  εκδικητής, εκείνος που θα μου αποδώσει δικαιοσύνη, ζει”. Για εκείνον που αγαπάει δεν υπάρχει τίποτα που συμβαίνει στον αγαπημένο/νη του που να του είναι αδιάφορο. 
Για την παρομοίωσή του ο Ιησούς χρησιμοποιεί ως μέτρο σύγκρισης τα σπουργίτια και τις τρίχες, δηλαδή πράγματα αδύναμα, εύθραυστα, εκτεθειμένα σε κάθε κακοβουλία. Ποιοι άνθρωποι είναι τόσο αδύναμοι;  οι άρρωστοι,  οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί,  οι ανήμποροι, και  σ΄ αυτούς ο Ιησούς λέει: Μη φοβάστε! Γιατί να μην φοβούνται και να μην απελπίζονται όταν αισθάνονται τόσο ανήμποροι;  Διότι από την γνώση του Πατέρα τίποτα δεν ξεφεύγει. Ο πόνος τους είναι ο πόνος Του και Εκείνος αναλαμβάνει να τους δικαιώσει.  
Δεν πρέπει, ακόμη,  να ξεχνάμε ότι ο φόβος γεννιέται, όχι μόνον από το ότι κάποιος μπορεί να μας δυσφημήσει ή από την άσκηση βίας σε βάρος μας, αλλά και όταν κάποιος αισθάνεται ότι μπορούν να τον εκβιάσουν επειδή κρύβει κάτι. Ο χριστιανός  δεν έχει τίποτα να κρύψει και μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία της αμαρτίας και του κακού. Ακόμη και μπροστά στο θάνατο έχει την απάντηση, όπως ανάστησε τον Ιησού, θα αναστήσει και τον πιστό μαθητή του.  
Ο χριστιανός, λοιπόν, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ο μαθητής του Ιησού αντλεί το θάρρος και την αντοχή, ώστε να μην ντρέπεται και να μην φοβάται, από το γεγονός ότι  εμπιστεύεται «τα χέρια του Θεού». Αν αγαπάς το Θεό  με όλη σου την καρδιά και με όλο σου το νου,  και τον πλησίον σου όπως το εαυτόν σου,  τότε είσαι  ελεύθερος να αγνοήσεις όλα τα επιμέρους αγαθά, γι αυτό και δεν εκβιάζεσαι. Όποιος έχει το κύριο γεύμα εξασφαλισμένο, δεν θα φοβηθεί μην τυχόν του κλέψουν το ορεκτικό!