Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Ο ερχομός των μάγων από την Ανατολή



Ο Θεός η χαρά του ανθρώπου.


6  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017

Πριν ο Θεός παρουσιασθεί πάντα δίνει σημεία του ερχομού του και της παρουσίασής για να τον βρίσκουν όσοι των αναζητούν , στην Παναγία ένας άγγελος , στο Ιωσήφ ένα όραμα, στους βοσκούς ένα βρέφος στη φάτνη, στους μάγους ένα άστρο, ακόμη και στον Ηρώδη, μερικούς σοφούς από την ανατολή που αναζητούν ένα άλλο βασιλιά.
Με την γέννηση του Ιησού έρχεται ο Θεός να συναντήσει τους ανθρώπους . Στο στάβλο της Βηθλεέμ έρχονται οι βοσκοί να τον επισκεφτούν, είναι οι κοντοί, οι δικοί του. Στην Επιφάνεια είναι οι μακρινοί, οι ξένοι που έρχονται να του κάνουν επίσκεψη.

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο ( 2,1-12)


Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στα χρόνια του βασιλιά Ηρώδη, έφτασαν στα Ιεροσόλυμα σοφοί μάγοι από την Ανατολή και ρωτούσαν: «Πού είναι ο νεογέννητος βασιλιάς των Ιουδαίων; Είδαμε ν’ ανατέλλει το άστρο του και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε». Όταν έμαθε το νέο ο Ηρώδης, ταράχτηκε, και μαζί του όλοι οι κάτοικοι των Ιεροσολύμων. Φώναξε λοιπόν όλους τους αρχιερείς και τους γραμματείς του λαού, και ζήτησε να τον πληροφορήσουν πού θα γεννηθεί ο Μεσσίας. Κι αυτοί του είπαν: «Στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, γιατί έτσι γράφει ο προφήτης:
  μόλις το βρείτε, να με ειδοποιήσετε, για να έρθω κι εγώ να το προσκυνήσω». Οι μάγοι άκουσαν το βασιλιά κι έφυγαν. Μόλις ξεκίνησαν, ξαναφάνηκε το άστρο που είχαν δει ν’ ανατέλλει με τη γέννηση του παιδιού, και προχωρούσε μπροστά τους· τελικά ήρθε και στάθηκε πάνω από τον τόπο όπου βρισκόταν το παιδί. Χάρηκαν πάρα πολύ που είδαν ξανά το αστέρι. Όταν μπήκαν στο σπίτι, είδαν το παιδί με τη Μαρία, τη μητέρα του, κι έπεσαν στη γη και το προσκύνησαν. Ύστερα άνοιξαν τους θησαυρούς τους και του πρόσφεραν δώρα: χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Ο Θεός όμως τους πρόσταξε στο όνειρό τους να μην ξαναγυρίσουν στον Ηρώδη· γι’ αυτό έφυγαν για την πατρίδα τους από άλλο δρόμο.


Λόγος του Κυρίου.

Μήνυμα χαρά και ελπίδας για όλους ακόμη και για μας σήμερα, τόσο για εκείνους που είναι κοντά άλλα και για τους απομακρυσμένους. Τα σημεία που μας δίνει, συνήθως μικρά τοστ που πολλοί τα αγνοούν ή περνούν απαρατήρητα , συνήθως είναι πρόσωπα μου μας φαίνονται άσημα, που όμως είαι αποκάλυψη καλοσύνης, ενσαρκώσεις του ευαγγελίου και είναι άνθρωποι. Υπάρχει ένας θεός που μας περιμένει στο σπίτι, και όχι στο Ναό, στο στάβλο και όχι στο μέγαρο, στη μικρή Βηθλεέμ και όχι στη μεγάλη Ιερουσαλήμ, στους δρόμους της ζωής, στην πορεία, στην αναζήτηση του ποίοι είμαστε, ευαγγέλιο μας λέει ποιοι είμαστε και όχι το τι θα κάνουμε, αυτό έρχεται κατά συνέπεια ως αποτέλεσμα του τι είμαστε.

Τα πάντα αρχίζουν από την απάντηση με την πρόσκληση του προφήτη και κοίτα Ησαΐα “Σήκωσε το και κεφάλι κοίτα” γύρω σου και υψηλά ανακάλυψε ανθρώπους κόσμους και ουρανούς και ρώτα τους.
Ξεκίνησε την πορεία της αναζήτηση. “Από αρχή σε αρχή και πάντοτε νέες αρχές” (αγ. Γρηγόριος Νύσσης). Πάντοτε σε κοινότητα τρεις ήταν οι μάγοι, 12 οι απόστολοι, δύο δύο τους έστελνε ο Ιησούς τους μαθητής, δύο ήταν οι μαθητές από την Εμμαούς που προβληματιζόταν , ο αγ. Παύλος πάντοτε είχε σύντροφος στα ταξίδια του.
Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, μην αφήσεις η πρώτη αστοχία ή λάθος να σε απογοήτευση. Κανενε όπως τα μικρα παιδιά: Ξεκινούν για κάπου προτείνουν και το χέρι αλλά ακόμα είναι έμαθα τα ποδιά πέφτουν σηκώνονται και συνεχίζουν.
Επιθύμησε. Παρατήρησε. Απόρησε. Θαύμαζε. Περιεργάσου. Ερεύνησε. Ανακάλυψε το μεγάλο που κρύβεται στα μικρά. Ο Θεός μπορεί να βρίσκεται στα μικρό. Όταν βρεις, και θα βρεις, ίσως όχι σύμφωνα με το τι περίμενες. Σε όλους ο Θεός δίνει σημεία για να τον βρουν μικρο μεταξύ των μικρόν. Κανένα δεν αφήνει χωρίς σημεία που του αναλογούν, Ακόμη και στον Ηρώδη έδωσε τρεις σοφούς από την ανατολή. Τότε Λάτρευε και Δώριζε.
Το τέλος, αναχωρούν για την πατρίδα τους από άλλο δρόμο. Η επαφή τους με το Σωτήρα, τους άνοιξε ένα καινούριο δρόμο, μια νέα πορεία στη ζωή τους. Μια πορεία φωτισμένη από την παρουσία του Ιησού που προσανατολίζει, καθοδηγεί, σώζει.


Αυτή είναι μια ευχή για όλους εμάς.



Άστρο. Μάγοι χρυσό, λιβάνι και σμύρνα.

Ο πάπας Βενέδικτος το 2012 έγραψε : «οι μάγοι, για τους οποίους μιλά ο Ματθαίος, δεν ήταν μονάχα αστρονόμοι. Ήταν άνθρωποι «σοφοί» που προσπαθούσαν να ξεπεράσουν πέρα από τα γεγονότα και τον εαυτόν τους, μια δυναμική ενδόμυχη στις θρησκείες, μια δυναμική που είναι αναζήτηση της αλήθειας, αναζήτηση του πραγματικού Θεού … Δεν εκπροσωπούν μόνο τα πρόσωπα που βρήκαν το δρόμο που οδηγεί στο Χριστό. Εκπροσωπούν τη μύχια αναμονή τού ανθρώπινου πνεύματος, την κίνηση των θρησκειών και της ανθρώπινης νόησης σε συνάντηση του Χριστού».

Οι μάγοι, με την ύπαρξή τους τροφοδότησαν πολλούς θρύλους, που όλοι όμως προδίδουν μια προσπάθεια ερμηνείας του γεγονότος, ποιο είναι το νόημα της γέννησης του Ιησού για την ανθρωπότητα ολόκληρη και όχι μόνο για τους ιουδαίους, και όχι για την ιστορική αλήθεια του γεγονότος, σε ποια χρονική στιγμή έλαβε χώρα το γεγονός; πώς έγινε; Ποιοι και τι ήταν οι μάγοι; κοκ.

Όλοι οι θρύλοι ξεκινούν πολύ πιθανό κάτω από την επιρροή του Ψαλμού 72, 10 : «Οι βασιλιάδες της Θαρσείς και των χωρών των μακρινών δώρα θα φέρουν· θα δώσουν φόρο υποτέλειας οι βασιλιάδες της Σαβά και της Σεβά», και από τον αριθμό των δώρων: χρυσό, λιβάνι και σμύρνα.

Σύμφωνα με παράδοση που προέρχεται από το απόκρυφο Αρμενικό Ευαγγέλιο παιδικής ηλικίας του Ιησού (συριακό πρωτότυπο που μεταφράστηκε στα Αρμενικά κατά τον 11ο αιώνα), οι μάγοι ήταν τρεις και τα ονόματα αυτών, Μελχιώρ, Βαλτασάρ και Γασπάρ.

Μια παράδοσή θέλει ο καθένας να είναι από μια από τις τότε γνωστές ήπειρος που ήταν τότε γνωστή, Ασία, Ευρώπη, Αφρική, ήτοι και τις τρείς τότε γνωστές φυλές ανθρώπων δηλ. ένα λευκό, ένα μαύρο, έναν κίτρινο.
Μια άλλη, ένα νέο, ένα μεσήλικα και ένα γέροντα.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω, είναι δηλ. το σύμβολο των εθνών, λαών και όλων των ηλικιών, του κόσμου.

Τα δώρα, η παράδοση θέλει:
Ο ώριμος το λιβάνι γιατί τον αναγνωρίζει ως Θεό που σώζει.
προσφέρει τον χρυσό, γιατί τον αναγνωρίζει ως βασιλιά π
Ο Μελχιόρ Ο ηλικιωμένος έφερε τον χρυσό, που συμβόλιζε ότι το βρέφος ο βασιλιάς που οδηγεί στην Βασιλεία του Θεού. Ο Γκασπάρ μεσήλικας έφερε το λιβάνι, σύμβολο της θείας καταγωγής. Ο Βαλτάσαρ. Ο νεότερος να προσφέρει τη σμύρνα τα αρώματα αναγνωρίζοντας το νυμφίο της ανθρωπότητας, που με την παρουσία του, προσφέρει χαρά αισιοδοξία και αγαλλίαση, γιατί την ενώνει μαζί του με την πίστη . Αλλά και προεικόνιζε και τον πρόωρο θάνατο του Ιησού.

Το Άστρο, ας αφήσουμε την αστρονομία και τις συστοιχίες πλανητών και τους κομήτες, στα βιβλία, στις βιβλιοθήκες μας και, τους κάθε είδους, αργόσχολους μπροστά ή πίσω από τις τηλεοπτικές οθόνες. Στον καιρό του Ιησού τα άστρα έδειχναν τον προσανατολισμό στον ταξιδιώτη μέσα στο σκοτάδι.

Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους ως προς το επάγγελμά τους, την ηλίκιας, τα δώρα τους και ας τους καταλάβουμε γι’ αυτό που μας παρουσιάζονται, ως άνθρωποι ανικανοποίητοι, που αναζητούν κάτι το καλύτερο και κάτι το περισσότερο από τη ζωή. Άνθρωποι που αναζητούν κάποιο άστρο να τους προσανατολίσει, κάποιο καλό ηγέτη να τους οδηγήσει με σοφία και σύνεση.

Στο σκοτάδι της ύπαρξής μας υπάρχουν διάφορα αστέρια και αστεράκια που μπορούν να μας παραπλανήσουν. Ένα όμως ξεχωρίζει, ο Ιησούς. Δεν αρκεί να τον ξέρουμε να τον ξεχωρίσουμε, αλλά να τον εκτιμήσουμε, να τον βάλουμε στη ζωή μας, να τον αναγνωρίσουμε, γι’ αυτό που είναι Σωτήρας, φως που φωτίζει αποκαλύπτει το πρόσωπο του Θεού του Ζώντος αλλά και τη δικιά μας ταυτότητα.